onsdag den 30. april 2014

Gemte og glemte skatte #12

 
For lang tid siden, ja faktisk var det engang sidste år, var der et kæmpe bogudsalg på SDU i Odense, jeg opdagede det ved et rent tilfælde, da vi havde undervisning i et lokale i nærheden. I pausen måtte vi i en lille flok skynde os hen for at se på de mange bøger. Det sjove ved dette bogudsalg var, at langt størstedelen af de mange brugte bøger kom fra akademikere, så der var fyldt med klassikere og gode teoribøger. Inde i hver bog var markeret med blyant en pris, nogle var lidt pebrede, mens andre bedst kunne betegnes som røverkøb. Bøgerne jeg fandt på dette fine lille bogudsalg, fik jeg af ukendte grunde aldrig vist frem her på bloggen, men jeg synes, det var nogle virkelig fine bøger, så nu optræder de altså lidt forsinket herinde, men det er jo det gode ved brugte bøger, dem kan man altid finde frem fra gemmerne.
Jeg er specielt glad for de to bøger af C.S. Lewis, som jeg synes er utrolig flotte og virkelig spændende, jeg har siden dengang skimmet lidt hist og her i dem, og de er rigtig interessante. Norton Anthology har jeg kun et enkelt andet bind af, det der omhandler den engelske romantik, og som jeg købte på mit første semester på Litteraturvidenskab. Disse to kostede ca. 20kr., og selvom de er slidte fejler indholdet jo ikke noget. Romaner og lyrik blev det også til, og faktisk købte jeg også et par bøger om Shakespeare, som ikke lige er kommet med på billedet, der var nemlig også en del bøger om drama, som jo ikke overraskende måtte med mig hjem. 
"The Good Soldier" af Ford Madox Ford købte jeg, fordi jeg havde hørt meget godt om forfatteren, og ikke langt tid inden havde jeg set "Parade's End" som er baseret på et andet værk af Ford. Coleridge måtte med mig hjem, fordi jeg aldrig rigtig har fået læst noget af ham; kun en smule hist og pist. Og så er den lille bog "A taste of Honey" af Delaney for forlaget Methuen et drama, jeg har flere i den samme serie, som jeg altid køber, hvis jeg falder over dem, der er både meget velkendte dramaer i den serie, men også stykker som jeg ikke kender. 
Jeg håber lidt at rende ind i et lignende bogudsalg igen, for det var virkelig sjovt at gå rundt blandt de mange borde og flyttekasser fyldt til randen med bøger i alle afskygninger. Forskellen mellem dette og så et almindeligt loppemarked var jo også, at der her var en masse bøger, der kunne være studierelevante, og altså ikke bare alt mulig populærlitteratur, som normalt er at finde på bogmarkeder. Det havde virkelig sin charme, at man næsten havde lyst til at købe halvdelen af bøgerne, fordi man enten kendte forfatternavnet fra en eller anden næsten glemt lektion, eller omhandlende spændende teorier. Og så er det jo altid dejligt, at kunne købe en stak bøger uden at ruinere sig selv.

tirsdag den 29. april 2014

Currently reading #17


 
En bog der i årevis har været at finde på min "to read" liste blev pludselig en del af et dejligt lille læseprojekt, da jeg sammen med Rikke og Stine aftalte at læse "Middlemarch" af George Eliot. Vi skulle begynde 1. april og læse den i eget tempo, jeg har indtil videre ikke fået læst så meget af den, som jeg ville, for en masse andre læseoplevelser er undervejs kommet i vejen for denne skønne roman. For skøn det er den! Indtil videre har jeg nydt hvert et øjeblik af den i alt 900 sider lange roman, som med et dejligt varieret persongalleri tager en med på en rejse rundt i landsbyen Middlemarch. Det er en hyggelig måde at læse på, når man sammen er blevet enig om en bog, og bagefter kan diskutere den lidt undervejs, og når vi alle er færdige, skal vi have os en god snak om den, og der har endda været snak om at se tv-serien. "Middlemarch" er en af de bøger, som jeg længe har haft et stort ønske om at læse, men jeg har bare ikke fået begyndt på den, så jeg er virkelig glad for dette fælles læseprojekt, så jeg endelig kan få romanen læst. Jeg glæder mig også allerede nu til at deltage i fælleslæsningen af "Moby Dick" af Herman Melville, som Rikke og Gitte står bag; endnu et virkelig spændende bogprojekt med en roman, som jeg længe har haft stående på den så ofte nævnte "to read" liste. Nu vil jeg dog placere mig i min læsekrog ved vinduet og nyde solen, der strømmer ind i stuen sammen med George Eliots dejlige "Middlemarch".

Hvad læser I i det skønne forår?



onsdag den 23. april 2014

Shakespeare 450 år


 
I dag er det 450 år siden at William Shakespeare blev født. Shakespeares værker har en helt speciel plads i mit litterære hjerte. Hans dramaer ligger til grund for nogle af mine største læseoplevelser og nogle af mine største teateroplevelser. Hans ord har fået mig til at le og har set tårer flyde. Og hvor er det en fascinerende tanke, at en mand født for 450 år siden stadig er så aktuel; at hans ord, karakterer og historier har ligeså meget at sige om mennesker i dag, som da han levede. Min første rigtige oplevelse med Shakespeare var en læsning af "Hamlet" i gymnasiet og efterfølgende teatertur, hvor Thure Lindhardt spillede Hamlet, en flot produktion, der var starten på min store Shakespeare-teater-interesse. Siden dengang i 2007 har jeg forsøgt at se så meget Shakespeare som muligt, i 2009 genså jeg "Hamlet" denne gang på engelsk og med Jude Law i hovedrollen, min første teateroplevelse med Shakespeare på engelsk, en oplevelse der står klokkeklart i min erindring. Den forestilling blev fremført i slotsgården på Kronborg, hvor de engelske skuespillere spillede deres forestilling i en uge på en mørk og bar scene inde i midten af Kronborg; Hamlet var hjemme i sit Elsinore. I 2011 så jeg "Much ado about Nothing" med David Tennant og Catherine Tate og lærte en ny side af Shakespeare at kende, her var det en af Shakespeares komedier, der foldede sig ud for øjnene af mig, og mens der i Shakespeares tragedier også er masser af humor, var det alligevel en befriende oplevelse at se en af hans komedier, der var utrolig morsom. Jeg har siden set "Trold Tæmmes" en dansk forestilling, der moderniserede stykket, og som fungerede rigtig godt, og som også var utrolig morsom, "Richard III" også på dansk, som bare ikke formåede at fange mig, men som jeg siden læste synes er virkelig godt. Jeg vil gerne se mere Shakespeare, men samtidig har jeg måtte sande, at Shakespeare altså er bedst på originalsproget, og jeg håber, at jeg i fremtiden får mulighed for at se mange flere stykker. "Hamlet" ville jeg elske at se igen, og "Othello" står højt på listen af de stykker, jeg gerne vil se.
 
"To be, or not to be - that is the question; Whether 'tis nobler in the mind to suffer The slings and arrows of outrageous fortune Or to take arms against a sea of troubles And by opposing end them; to die: to sleep - No more, and by a sleep to say we end The heartache and the thousand natural shocks That flesh is heir to: 'tis a consummation Devoutly to be wished - to die: to sleep - To sleep, perchance to dream - ay, there's the rub," (Shakespeare, Hamlet)
 
Shakespeare står som forfatter til tre dramaer, der har været nogle af de største teateroplevelser jeg har haft, som allerede nævnt Jude Laws Hamlet, der beviste overfor mig, at det engelske sprog er det eneste rigtige for Shakespeares teaterstykker, Tom Hiddlestons Coriolanus, der gav mig kuldegysninger og hvis ekstreme afslutning efterlod mig med en galoperende hjerterytme, og endelig James McAvoys Macbeth hvor mit hjerte også slog hurtigere igennem den ene scene efter den anden, og hvor tårerne stod mig i øjnene. Shakespeares forfatterskab er det der har formået at røre mig allermest både på skrift og på scenen.
William Shakespeares ord er fantastiske, når de fremføres på en scene, men de har også en helt særlig kraft, når de bliver læst hjemme i sofaen. Hans dramaer kan være svære at forstå, men læses de i et ordentlig tempo og med et rimeligt kendskab til historien, er de fascinerende læsning. Der er så utrolig mange ordspil og spændende formuleringer, humor, død og drama, som man stadig kan le og græde over i dag. Og så er hans sonetter nogle af de smukkeste digte, jeg har læst. I dag er det 450 år siden han blev født, og overalt i England fejres dagen, og denne runde fødselsdag for en af de vigtigste forfatte, hvis ikke den mest betydningsfulde, forfatter i historien, måtte også være at finde her på bloggen. Jeg vil afslutte denne lille kommentar til Shakespeares 450års dag med en række billeder fra nogle af de Shakespeare produktioner, jeg har været så heldig at se, imens jeg fandt frem til disse billeder slog det mig, hvor vidt forskellige muligheder, der er, når Shakespeare sættes op, nogle moderniserer, mens andre beholder det gammeldags præg, og netop dette afspejler jo, hvordan Shakespeare kan fortolkes i det uendelig men stadig forbliver aktuel.
 
 Tom Hiddleton som Coriolanus (2013-2014)
 James McAvoy som Macbeth og Claire Foy som Lady Macbeth (2013)
 Jude Law som Hamlet (2009)
 Catherine Tate som Beatrice og Davide Tennant som Benedick i "Much ado about Nothing" (2011)
 Thure Lindhardt som Hamlet og Preben Kristensen som Claudius i "Hamlet" (2007)
David Tennant som Richard II (2013-2014)

onsdag den 16. april 2014

Les Misérables på Aarhus Teater

5/5 stjerner
Les Misérables kan ses på Aarhus Teater indtil d. 24. maj

Aarhus Teater har i denne opsætning valgt at spille Les Misérables på dansk (titlerne på sangene er her anført på engelsk), og dette fungerer faktisk overaskende godt, teksterne er veloversat og sproget flyder. Les Misérables er en storladen musical, der har komprimeret Victor Hugos enorme roman til knap 3 timers sang, og selvom klicheerne flyver rundt, er det en musical, som man ikke kan andet end elske, og Aarhus Teaters opsætning er så velsunget, at tiden fløj af sted. Scenografien var rigtig flot, specielt barrikaden efter pausen var utrolig fint sat sammen og fungerede rigtig godt på scenen. Det samme gjaldt for de smukke guldrammer, som indrammede scenerne.

Hele ensemblet gjorde det rigtig flot, men tre imponerede mig mere end alle andre; Peter Jorde, Thomas Høj og Stig Rossen. Stig Rossen kender sin rolle ud og ind, og han skuffede bestemt ikke i det, der må beskrives som hans glansrolle (han har faktisk lige spillet rollen for 1.500 gang(!)). For mig blev Rossen dog overskygget af Peter Jorde, der, med sit portræt af politimanden Javert, formåede at give mig gåsehud, en virkelig nuanceret optræden og en fuldstændig fantastisk stemme, det er lang tid siden, at jeg har været så rørt over en musicaloptræden! Jordes fremføring af "Stars" var intet mindre end fantastisk! Også Thomas Høj som den unge Marius imponerede, han leverede en smuk udgave af "Empty Chairs at Empty Tables", hvor han lod følelserne få frit løb (endnu en gang gåsehud!). Ensemblet gjorde det også virkelig godt med bl.a. en flot fremførsel af "Do you hear the people sing". Mindre imponeret var jeg dog af Christina Elisabeth Mørkøre som Fantine, hun brændte hverken igennem med sin sang eller sit skuespil, hvilket var rigtig ærgerligt da Fantine jo har en af de mest ikoniske sange i musicalen. Det samme gjaldt Jenny Asterius Persson som Madame Thenardier, hun var stort set umulig at forstå, hvilket var virkelig ærgerligt, specielt fordi hun skulle spille op til en velspillende Anders Bircow som Thenardier. Bedre gik det dog for de to unge kvindelige solister Isabel Schwartzbach og Mercedesz Csampai som henholdsvis Cosette og Eponine, begge gjorde det rigtig godt med flotte klare stemmer. Også de helt unge på scenen; lille Cosette, Eponine og Gavroche var virkelig dygtige, specielt Gavroche (som Oliver Arndt de Thurah og Anton Pehn Lünell skiftes til at spille) var virkelig flot spillet.

Les Misérables på Aarhus Teater var en rørende og flot forestilling, en forestilling hvis styrker fik mig til at glemme dens svagheder. Ja der var et par utroligt dårlige parykker på et par af ensembleskuespillerne, og enkelte medlemmer af castet syntes desværre at være fejlcastet, men derfor er jeg stadig yderst imponeret af forestillingen, og jeg går stadig rundt og nynner Schönbergs fantastiske melodier. Et virkelig fint ensemble, der formåede at røre en og få publikum til at le, og med rutinerede Stig Rossen i front, der dog for mig blev overskygget af Thomas Høj og Peter Jorde, der gav nogle virkelige mindeværdige optrædener. Hvis du holder af musicals så se den!

Billederne er fra Aarhus Teaters hjemmeside