tirsdag den 24. juni 2014

Bloggen fylder 1 år!

 

 
I dag er det præcis 1 år siden at bloggen her så dagens lys for første gang. Jeg har nydt hvert minut af arbejdet med bloggen. Det har været noget helt specielt for mig, at jeg endelig har haft et sted, hvor jeg kunne tale om min kærlighed til bøger. Jeg er så glad for, at der er så mange, der har valgt at følge med i mine skriverier, og jeg er utrolig taknemmelig for, at I har lyst til at læse med, når jeg fortæller om mine litterære oplevelser. Året har været fyldt med masser af gode læseoplevelser, og nye udfordringer. "Bøgernes Univers" blev en slags indgangsbillet til en helt ny verden, hvor mange andre fantastiske bloggere har inspireret mig til nye læseeventyr. Jeg ville ønske, at jeg havde startet min blog for år tilbage!
Da bloggen nu har 1 års fødselsdag vil jeg vise nogle af mine største læseoplevelser frem. Jeg har ikke skrevet meget om "yndlings bøger", men jeg vil benytte mig af i dag til at vise jer lidt mere af, hvilke bøger jeg virkelig holder af. Der er utrolig mange fantastiske læseoplevelser, og jeg kan ikke nævne alle, men disse fire er nogle af de bøger, som jeg ser som milepæle i mit læseliv.

"Hamlet" af William Shakespeare læste jeg for første gang i gymnasiet, og jeg elskede det! Efterfølgende har jeg læst dramaet mange gange og set det i teatret. Jeg holder rigtig meget af mange af Shakespeares dramaer, men Hamlet er og bliver min absolutte favorit. Hamlet var min indgang i ikke bare Shakespeares fantastiske forfatterskab men også til min kærlighed til drama som genre.
"Hamlet: If thou doest marry, I'll give thee this plague for thy dowry: be thou as chaste as ice, as pure as snow, thou shalt not escape calumny. Get thee to a nunnery. Farewell. Or, if thou wilt needs marry, marry a fool, for wise men know well enough what monsters you make of them. To a nunnery go, and quickly too. Farewell."
 
"Harry Potter" bøgerne af J.K. Rowling vil altid være noget helt unikt. De første bøger læste min mor højt for mig, og de sidste stod jeg i kø for at købe klokken 1 om natten, når de udkom ved midnat i England. De bøger har en helt speciel plads i mit hjerte, for jeg voksede (ligesom mange andre) op sammen med Harry, Ron og Hermione.
 
"Mr and Mrs Dursley, of number four, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much."
 
"Northanger Abbey" af Jane Austen var mit første møde med Austens forfatterskab, og derfor noget helt specielt. I dag holder jeg meget af Austens romaner; hendes fantastiske samfundskritik og ironiske fortællerkommentarer er det som gør hende til noget helt specielt. Hun er ikke bare en forfatterinde af romantiske historier, hendes romaner er noget helt andet; noget helt vidunderligt! Jeg holder rigtig meget af at drømme mig væk ind i hendes univers.
"No one who had ever seen Catherine Morland in her infancy would have supposed her born to be a heroine. Her situation in life, the character of her father and mother, her own person and disposition, were all equally against her."
 
"Atonement" af Ian McEwan er en af de bedste bøger jeg har læst. Dens fantastiske indblik i litteraturens og fantasiens verden og deres indflydelse på menneskers handlinger fascinerer mig, og så efterlader den mig stadig opløst i tårer, når jeg læser de sidste sider. Det er sådan en smuk og rørende fortælling, som jeg altid glæder mig til at genlæse.
"There was a crime. But there were also lovers. Lovers and their happy ends on my mind all night long."
 
Disse bøger har betydet rigtig meget for mig og min læsning igennem tiderne, det er bøger som jeg holder rigtig meget af, det er ikke smukke udgaver, eller bøger i perfekt stand, men de er blandt de bøger, jeg ejer, som jeg værdsætter mest. De er vidner om nogle af mine største læseoplevelser. Jeg glæder mig til at dele endnu flere bøger og læsninger med jer i fremtiden!
 
 
Hvilke bøger er blandt jeres største læseoplevelser?

mandag den 23. juni 2014

Nye bogskatte fra London


D. 19. juni var jeg på en smuttur til London, jeg besøgte tre af de store boghandlere. Og selvom jeg ikke fik købt særlig mange bøger, er jeg alligevel glad for den lille høst.

"Wolf Hall" af Hilary Mantel er en lydbog, der var sat meget ned inde i Waterstones, fordi kassen er i stykker. Jeg har hørt meget godt om romanen, og jeg har planer om at læse den, men da jeg så at lydbogen er indtalt af Dan Stevens (Matthew i Downton Abbey), blev jeg nødt til at købe den. Jeg har allerede hørt én lydbog indtalt af ham, og det var skønt, så jeg glæder mig til at høre denne her også.

"Little Women" af Louisa May Alcott har jeg hørt så meget godt om, så da jeg så den i Waterstones til 2.5£ måtte den med mig hjem.

"Books v. Cigarettes" af George Orwell og "Confessions of an English Opium Eater" af Thomas De Quincey er begge en del af Penguins Great Ideas serie, jeg ejer allerede et par stykker af dem, og jeg er helt forelsket i bøgernes design, så jeg vil gerne have så mange af dem som muligt (der er en hel del bøger i serien!).

"Shakespeare Quotations" er en yderst yndig lilla bog, som nærmest sprang op i hænderne på mig, da jeg så den ligge på et lille bord i Hatchards (en boghandel jeg besøgte for første gang, og som jeg vil fortælle mere om i et andet indlæg!). Den er fyldt med citater fra Shakespeares tekster, og den er faktisk en del af Ardens Shakespeare, i hvis udgaver jeg samler på dramaer.

"Skylight" af David Hare købte jeg i teatret, jeg var nemlig inde og se stykket, som var helt fantastisk (jeg anmelder det på bloggen senere!). Jeg glæder mig til at læse teksten bag stykket.

"The Silkworm" af Robert Galbraith (eller J.K. Rowling, som vi kender hende bedst) fandt jeg i Foyles. Jeg havde planlagt at købe den, for jeg var i London på udgivelsesdagen. Da jeg trådte ind i Foyles var der en stander med bogen, og forrest på den ene hylde opdagede jeg at en af bøgerne i rækken havde et lille rødt klistermærke; "Signed by author", jeg snuppede bogen op og bladrede om på titelsiden, og ganske rigtig der var signaturen; "Robert Galbraith" og et lille J.K. Rowling hologram på modsatte side. Den bog skulle med mig hjem, og på min tur rundt i butikken bagefter var jeg bare glad for mit lille fund. Jeg tror måske det var den sidste, de havde som var signeret, jeg så i hvert fald ikke flere af dem.

En lille men rigtig god stak bøger, som jeg glæder mig til at læse og bladre i.







mandag den 9. juni 2014

Currently reading #19


 
 
For efterhånden lang tid siden, begyndte Rikke at fortælle mig om Neil Gaiman, det var med en smittende entusiasme, der snart betød, at mange af Hr. Gaimans bøger begyndte at blive anført på læselister og indkøbslister. Så fik jeg fingre i "Amerikanske Guder" og begyndte at læse, det var en bog, som jeg hurtigt forelskede mig i, der var masser af spændende personer og en fordybelse i religioner og mytologier som førte mig til fjerne afkroge af verdenen. Selvom det vist ikke lige er Rikkes yndlings Gaiman bog, så blev den altså den første bog, jeg læste af førnævnte forfatter! Flere af hans romaner står tålmodigt i min bogreol og venter på, at jeg tager dem ned og begynder at læse. For et par dage siden ankom så endelig en pakke fyldt med bøger, som jeg havde gået og ventet længselsfuldt på. I den var en bog, som jeg har hørt utrolig meget godt om fra Rikke, det var en læseoplevelse, som jeg vidste, at også jeg måtte drage ud på, bogen er "The Ocean at the end of the Lane", og jeg begyndte at læse den i går. Jeg blev atter hurtigt fordybet i Gaimans magiske sprog, og jeg er allerede meget begejstret, jeg glæder mig bare til at læse den færdig, for at se hvor den leder mig hen, for det er en magisk verden, der befinder sig i den lille roman. Jeg er nu nået over halvvejs, og havde jeg haft tid i går, havde jeg læst den fra ende til anden, for den er virkelig spændende, og så flyder sproget simpelthen så godt, at den bare synes at læse sig selv. Jeg er så lykkelig for at være begyndt på Gaimans forfatterskab, og jeg planlægger at læse flere af hans bøger, når sommerferien endelig ankommer. Jeg har bl.a. "Neverwhere" stående i min bogreol sammen med BBCs radiospils-adaption af den med bl.a. Benedict Cumberbatch og James McAvoy, som jeg glæder mig til at høre, når jeg har læst bogen, der står som en af de øverste bøger på min læseliste.

søndag den 8. juni 2014

Så er jeg tilbage

 
 
Ja i går var mit første blogindlæg siden eksamenerne startede, og nu er jeg altså tilbage i blogland. Jeg har en enkelt eksamen tilbage, som jeg skal have skrevet, men jeg er ikke så stresset over denne, som jeg var med de to, der skulle skrive samtidig, der er jo forskel på at skrive 30-40 sider på 2 uger og 20-25 på 3 uger!
Jeg har virkelig savnet at læse og fordybe mig i noget andet end lige eksamensteksterne, for når jeg skriver opgaver, får jeg dårlig samvittighed over at læse andet end lige det, jeg skriver om, det er egentlig en dårlig vane, men sådan er det nu bare. Så nu er jeg i gang med at finde ud af, hvilke bøger jeg vil begynde at læse. Der ligger mange, som venter på mig. Jeg har jo mit noget misvedligeholdte biografi-projekt, som jeg skrev om, for et stykke tid siden, og det vil jeg gå i gang med igen: Målet er, at der skal være et indlæg om en biografi i ugen, og det skal helst være en anmeldelse, så jeg kan få læst nogle af de mange biografier, der står i min reol. Så nogle biografier, skal jeg da have læst. Så har jeg også fået købt ret mange bøger her den sidste tid både på loppemarkeder, i boghandlere og på nettet, så de skal jo også vises frem herinde. Lige nu nyder jeg bare at planlægge indlæg for den næste tid, for jeg har nu savnet at skrive herinde på bloggen. Nu varer det faktisk heller ikke så længe inden bloggen har 1 års fødselsdag, så det skal jo måske også fejres. Det var en lille update, og jeg vender nu stærkt tilbage med bøger i stakkevis herinde på bloggen!
 
 
Hvad læser I, og er der nogle, som stadig er i gang med eksamen?

lørdag den 7. juni 2014

Freuds søster, af Goce Smilevski


"Freuds søster", af Goce Smilevski, udgivet i 2014 (org. udg. 2010), forlaget Rosinante, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Rosinante)

Adolfine Freud endte sine dage i en koncentrationslejr sammen med sine tre søstre. I 1938 fik Sigmund Freud, hendes bror, mulighed for at sammensætte en liste over de personer, han ønskede at tage med sig, da han flygtede til London, han valgte ikke at skrive navnene på sine fire søstre på. Det er på denne baggrund, at romanen tager sit afsæt og fortæller en historie om svigt, smerte, tabet af kærlighed og sindets dybe afgrunde.
 
"Freuds søster" af Goce Smilevski er et romanportræt af Sigmund Freuds søster Adolfine, der igennem hele sit liv bliver stillet overfor nye udfordringer. Hendes barndom er præget af moderens uvilje, og et gennemgående mantra der lyder på, at hun ville ønske Adolfine aldrig var blevet født. Hun lever i skyggen af ikke kun sin bror Sigmund, som moderen ser noget stort i allerede før hans fødsel, men også søstrene der alle er smukkere og bedre skabt til ægteskab og familieliv. Hun lever flere år på et psykiatrisk hospital, hvor hun deler stue med Klara, Gustav Klimts søster. Der ligesom Adolfine har svært ved at finde sin plads i verdenen. De deler ønsket eller driften for at blive mor, Klara der tager sig af alle og Adolfine, der mere end noget andet ønsker at blive mor, men som hun til sidst aldrig rigtig kan opnå.
Smilevskis roman handler om en kvinde, der hele sit liv lever med mennesker, som hun ikke kan stille tilfreds, hun er aldrig rigtig lykkelig. Rammefortællingen er året, hvor Adolfine dør, og netop afslutningen på hendes liv, er det der indrammer hele fortællingen fra hendes tidligere barndom til alderdom. Smilevski kreerer et gennemført portræt, der er fyldt med små gentagelser. Noget der fungerer rigtig godt; når Klara f.eks. gang på gang beskriver, hvordan alle udånder forskelligt, men alligevel er lige i døden, når de to kvinder sammen besøger de døende på Reden; sindssygehospitalet, som de er indlagt på.
 
"Jeg læste den højt. På listen stod min bror, hans kone, deres børn og børnenes familier sammen med Sigmunds kones søster, to husholdersker og min brors personlige læge og hans familie. Og nederst på listen: Jo-Fi. »Jo-Fi,« lo Pauline og vendte sig i retning af Sigmunds stemme. »Åh ja, du kan ikke undvære din lille hund.«
 
"Freuds søster" er et portræt af ikke kun én ulykkelig skæbne, men en hel række af skæbner der ender i død eller sindssyge. De syge på Reden eller de unge svagelige fra Adolfines barndom, de unges tabte liv under 1. verdenskrig og den efterfølgende spanske syge og endelig de dødsdømte jøder i kz-lejrene. Alle er rørende beretninger, som væves ind i Adolfines eget skæbneforløb, og som viser gang på gang, hvordan døden og lidelserne er allestedsnærværende i hendes liv.
Smilevskis roman er er velskrevet og hans brug af små gentagelser virker flydende, dog er der enkelte steder, hvor hans brug af citater fra bl.a. Sigmund Freud virker forstyrrende for handlingen. Sigmund Freud er dog en allestedsnærværende figur, både i kræft af citater, men også når han som ung er Adolfines trofaste følgesvend, og når han senere er den person, som hele familien synes at dreje sig omkring. Han portrætteres til dels som en skurk idet han efterlader sine søstre i Wien, men også som en ven til Adolfine, der dog altid til slut synes at svigte hende.
 
"Og så begyndte hun at sige det hele tiden: »Det ville have været bedre, hvis jeg ikke havde født dig« i stedet for »godmorgen« og »godnat« og i stedet for »hvordan har du det?« og »er der ikke noget, du trænger til?« Jeg hørte hendes ord, også når hun ikke sagde dem til mig; jeg bevægede mig i en lukket cirkel omgivet af: »Det ville have været bedre, hvis jeg ikke havde født dig.«"
 
"Freuds søster" er en roman, der rører læseren. Adolfines uendelige række af skuffelser og svigt, når hendes ungdoms kærlighed forlader hende og hun falder ned i en dyb depression, eller hendes mor fortæller hende, hvor uønsket hun er, får man lyst til at holde om den kvinde, hvis liv udfolder sig på siderne af bogen. Et liv der er så fyldt af smerte, at bogens sidste ord synes at være en passende afslutning. Denne roman om en kvindes hårde liv rørte mig dybt, men den var samtidig et spændende indblik i en tidsalder og et intellektuelt miljø fyldt med diskussioner om kunst, sex, kvindefrigørelse og filosofi. "Freuds søster" er som titlen antyder historien om en glemt kvinde, en kvinde som stod i skyggen af sin bror, men som Smilevski her formår at male et smukt og levende portræt af.