onsdag den 25. februar 2015

Bogudsalg 2015



 
Så gik det atter løs, og Bogudsalg 2015 er begyndt. Jeg købte allerede mine bøger i går, da både Bog & Idé og Arnold Busck havde åbent efter lukketid for medlemmer. Jeg drog i år afsted uden en liste, normalt har jeg udfærdiget en indkøbsseddel, men ikke denne gang, der var umiddelbart så lidt, at jeg ikke behøvede at skrive det ned. Det endte dog alligevel med, at jeg fik en pæn stak bøger med hjem. Jeg havde inden tiden kigget i katalogerne flere gange, og jeg var egentlig ret skuffet over udvalget (sådan er det næsten hvert år - forventningens glæde!), men jeg havde da set, at Arnold Busck havde en række engelske bøger, som jeg gerne ville eje, bl.a. fire forskellige bøger af Ernest Hemingway.
 
Det endte med, at jeg købte tre bøger hos Bog & Idé, "Delikatesse" af David Foenkinos, denne havde jeg kigget på i kataloget, fordi den var så utrolig fin, "Lakesefiskeri i Yemen" af Paul Torday har jeg lige fået på DVD, så den havde jeg også planlagt at købe, men "En lille ø", af Andrea Levy var et impulskøb, den lyder rigtig sød og så er det sådan en fin lyserød bog.
 
Efter Bog & Idé gik turen til Arnold Busck, her havde jeg planlagt at købe en del bøger, og det eneste impulskøb blev "The Prisoner of Heaven" af Carlos Ruiz Zafon, jeg har hørt så utrolig meget godt om Zafon, at jeg blev nødt til at købe denne bog. "Mit liv som papagøje" af Bent Mejding har jeg ønsket mig i et stykke tid, jeg kan rigtig godt lide Mejding, og jeg glæder mig til at læse hans biografi. Phillip K Dicks klassiker "Do androids dream of electric sheep" har længe stået på min læseliste, så det var dejligt, at den var at finde på bogudsalget i år. "Tender is the night" af F. Scott Fitzgerald og "The Green Mile" af Stephen King har også længe stået på min læseliste, så nu er de også en del af bogsamlingen.
 
Selvom Bogudsalg 2015 umiddelbart ikke var fyldt med bøger, jeg gerne ville læse og eje, blev det alligevel til en ret god høst, og jeg var faktisk overrasket over, at jeg skulle have så mange bøger med hjem, men sådan er det næsten altid. Og så må jeg sige, at jeg virkelig nød, at butikkerne havde åbent om aftenen, for så kunne man undgå den lange kø om morgenen og i stedet gå rundt i ro og mag og udvælge de bøger, som man gerne ville have med hjem.
 
Har I købt bøger på Bogudsalg i år?

lørdag den 14. februar 2015

Bøger om kærlighed og mine litterære forelskelser

 
I dag hylder jeg bøger om kærlighed, det er Valentinsdag, og hvilken dag ville være bedre til at kigge på en række af de, efter min mening, bedste romantiske bøger? Bøger om kærlighed er noget helt specielt, og bøger der kan få læseren til at forelske sig sammen med hovedpersonen er bare noget helt fantastisk. Dette er altså ikke kun en liste over mine yndlings bøger om kærlighed, men også en liste fyldt med mine litterære forelskelser, og så er mange af dem endda spillet af pæne mænd i filmatiseringer.
 
 
Atonement, af Ian McEwan
En roman der har en helt speciel plads i mit hjerte, og det samme har Robbie og Cecilias forhold, det elskende par der bliver adskilt af en eneste løgn fra en alt for fantasifuld pige. En af de mest rørende romaner, jeg har læst. At Robbie i filmatiseringen af romanen er spillet af James McAvoy har bestemt ikke gjort mit crush på Robbie mindre.
  
Pride and Prejudice, af Jane Austen
I en quiz om hvilken litterær helt, man skulle bruge sin Valentinsdag sammen med, fik jeg udpeget Darcy, og jeg er bestemt ikke utilfreds! Darcy er og bliver en af de mest attraktive mænd i litteraturen, og det på trods af hans alt for stolte facon. Fitzwilliam Darcy og Elizabeth Bennet er og bliver et fantastisk litterært par. Og hvem husker ikke Colin Firth træde op af vandet i en hvid skjorte?!
 
 
Læserne i Broken Wheel anbefaler, af Katarina Bivald
Denne relativt nye roman fik mig til at forelske mig totalt i Tom, den stille og til tider meget Darcyagtige mand, som boglige Sara møder på sin rejse til USA. En perfekt bog til en stille aften i sofaen. Og så er den endda også fyldt med bogkærlighed!
 
Northanger Abbey, af Jane Austen
Man kan aldrig få for meget Jane Austen, og derfor indfinder der sig her endnu en bog af den skønne forfatter på listen. Historien om Catherine Moorland er Austens første roman, og den byder på endnu en af mine litterære forelskelser; Henry Tilney, han er morsom og en rigtig drillepind. Har man endnu ikke set filmatiseringen med JJ Feild i rollen som Henry, må jeg på det varmeste anbefale den, for det er noget man bestemt ikke må snyde sig selv for.


 
Jane Eyre, af Charlotte Brontë
Endnu en klassiker på listen. Selvom Rochester er skræmmende, er han alligevel iblandt en af de litterære mænd, som jeg holder meget af. Han er bestemt uperfekt, men giver udtryk for stor kærlighed, og det har altså alligevel vundet mit hjerte. Jane Eyre læste jeg på en dag, og det er en helt fantastisk historie om livets prøvelser og kærlighed. Så kan jeg da lige nævne en dejlig filmatisering med Michael Fassbender.
 
Private Lives, af Noël Coward
Elyot og Amanda er blevet gift og skilt, men da de er på bryllupsrejse med deres nye respektive ægtefæller, vækkes deres passion for hinanden atter til live. Det her er en historie om to elskende, der ikke kan være fra hinanden men heller ikke eksistere sammen, de er hund og kat. Elyot er en helt fantastisk flabet karakter, som jeg faldt pladask for, både da læste stykket, men også så Private Lives i teatret med den charmerende Toby Stephens.

 
Much ado about Nothing, af William Shakespeare
En mand og en kvinde der er perfekte for hinanden, alle kan se det, undtagen Benedick og Beatrice selv, det her er en klassisk fortælling om to personer, der hader hinanden, men som i virkeligheden ville være det perfekte par. Benedick er sjov og charmerende, og så har David Tennant spillet ham, og det gør ham da bestemt ikke mindre attraktiv.
 
 
Hvilke litterære forelskelser har I oplevet? Og hvilke kærlighedshistorier holder I mest af?


fredag den 13. februar 2015

Honeymoon i Paris, af Jojo Moyes

 
 
"Honeymoon i Paris", af Jojo Moyes, udgivet 2014, forlaget Cicero, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Rosinante&Co)

I 1998 er Liv på bryllupsrejse i Paris med sin nye mand, arkitekten David. De har kun kendt hinanden i kort tid, men er smaskforelskede. Bryllupsrejsen er dog ikke den romantiske ferie, som Liv havde håbet, da David undervejs må afbryde ferien for at mødes med de rige og vigtige Goldstein-brødre. I 1912s Paris er Sophie lige blevet gift med kunstneren Édouard, han har ingen sans for penge, men pigen fra provinsen gør alt for, at de kan få et godt liv sammen, deres hvedebrødsdage bliver dog hurtigt præget af, at Sophie opdager, hvad det kan betyde at være kunstnerhustru.
 
"Lige da Édouard og jeg havde mødt hinanden, fortalte han mig, at han tit brugte gadepigerne som modeller - de var helt ideelle, sagde han, fordi de var så ugenerte i forhold til deres egen krop. Måske burde jeg være blevet chokeret over, at han ville præsentere mig, sin kone, for en af dem, men jeg havde hurtigt fundet ud af, at Édouard ikke brød sig spor om etikette."
 
"Honeymoon i Paris" er en yndig lille bog på 119 sider, man følger på skift Liv og Sophie i deres nye ægteskaber, to forhold der synes meget ens, selvom der er 86 år imellem. Moyes har formået på få sider, at give et fantastisk indblik i to vidt forskellige miljøer: 1912s kunstneriske miljø i Paris med dertilhørende prostituerede og barslagsmål og så 1998s turistprægede Paris med et mylder af mennesker på museer og lettere irriterende amerikanske turister i Eiffeltårnet. Engelske Liv og franske Sophie er begge unge kvinder, der har forelsket sig til op over begge ører i mænd, der har et specielt arbejdsliv: Édouard med sine malerier med afklædte smukke kvinder og David, der brænder for arkitekturen og sine bygningsprojekter.
 
Jeg læste denne bog på en times tid imens X-Factor kørte i baggrunden, den er utrolig letlæst, men det er samtidig en virkelig fin lille historie. Jeg har altid haft en svaghed for film og bøger, der skifter i tid, og Moyes formår på fineste vis at skifte mellem de to tidsaldre og samtidig væve en smuk rød tråd mellem de to unge kvinder. Der er et eller andet helt specielt og dragende ved historier, der foregår i forskellige tidsaldre, men som stadig er vedkommende både for læser og for hinanden, og når det fungerer rigtig godt, er det altid en nydelse at læse, og Moyes gør det rigtig godt!
 
"Hver morgen i de seks uger mellem brylluppet og bryllupsrejsen vågnede hun i Glashuset, omgivet af himlen, kastede et blik på sin sovende mand og vidst, at de var de rigtige for hinanden. Nogle gange er en passion så glødende, at man er nødt til at handle på den."
 
"Honeymoon i Paris" er en perfekt lille kærlighedsfortælling, den vidner om to store forelskelser i smukke Paris. Moyes skriver ikke kun om de positive sider ved kærligheden, men viser mindst ligeså meget usikkerheden ved forelskelse, jalousien og frygten for virkelig at stole på et andet menneske, og endelig en dyb følelse af svigt og afmagt. Den viser dog også, hvor stærk kærligheden kan være, og hvor brændende forelsket Liv og Sophie er. Dette er en fin lille romantisk fortælling fyldt med kærlighed, og jeg glæder mig til at læse mere om Sophie og Liv i "Hende du forlod", Moyes' nye roman, hvor man kan læse om de to kvinders videre historie.

mandag den 9. februar 2015

Læserne i Broken Wheel anbefaler, af Katarina Bivald

 
"Læserne i Broken Wheel anbefaler", af Katarina Bivald, (org. titel Läsarna i Broken Wheel rekommenderar"), udgivet 2014, forlaget Lindhardt & Ringhof, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof)

Sara, en ung kvinde fra Sverige, har udvekslet breve sammen med Amy, en ældre dame fra Broken Wheel i Iowa. Det der binder dem sammen på tværs af landegrænser er en kærlighed til litteratur. Bogtips og bøger udveksles mellem de to, indtil Sara og Amy aftaler at mødes. Sara drager afsted til USA, men ved hendes ankomst er Amy død. Chokket er stort, men indbyggerne i den lille flække af en by overbeviser hende om, at hun gerne må blive i Amys hus. Sara knytter sig i løbet af sin ferie mere og mere til den lille by og dens indbyggere, som Amy har skrevet så varmt om i sine breve, og da Sara vil give noget tilbage til byen for deres gæstfrihed, bliver Amys bøger grundlaget for en boghandel. Den unge svenske kvinde får snart vendt op og ned på Broken Wheel og dens indbyggere.

"Sophy førte bogen op til ansigtet, stadig forsigtigt og varsomt, og trak langsomt vejret ind gennem næsen. Hun smilede. "Kan du mærke det? Duften af nye bøger. Ulæste eventyr. Venner, man endnu ikke har lært at kende, timer af magisk virkelighedsflugt, der venter."

Katarina Bivald har med sin debutroman skrevet en ægte 'feel good roman', jeg befandt mig på en spændende rejse sammen med Sara, der som europæer er mildt sagt på udebane, da hun pludselig står midt i en næsten forladt lille by i USA. Kærligheden til bøger er til stede gennem hele romanen ikke kun i brevene fra Amy, som er lagt ind imellem kapitlerne i romanen, kærligheden til bøgerne er ligeså meget til stede i det projekt, som Sara starter op; en boghandel på et sted, hvor læsning er stort set ikkeeksisterende. Der er et væld af boganbefalinger fra Sara og Amy, som man kan finde inspiration i, og så er der så mange fine og morsomme litterære henvisninger i titlerne på flere kapitler, f.eks. "At læse eller ikke at læse, det er spørgsmålet" eller "Det er en almindelig kendt sandhed, at en svensk turist i Iowa må være på jagt efter en mand".

Det litterære er også til stede, når Sara er nervøs for at blive en "birolle" i sin egen historie. Faktisk er det på sin vis netop, hvad hun bliver. Bivald skriver Broken Wheels indbyggere så fint, at det er dem, man virkelig kommer til at holde af: Alkoholikeren George, der savner sin datter mere end noget andet, en mand der har set sig slået af livet, men som gennem venskabet til Sara langsomt begynder at blomstre op igen. Tom, Amys nevø, der arbejder så meget, som han kan for at komme igennem hverdagen, og som hurtigt udpeges af de andre indbyggere i Broken Wheel til at være turistens ferieflirt; meget imod sin vilje. Caroline den ærkeamerikanske kristne kvinde, der på én gang er fascineret af Sara, men også skræmt af det, som hun introducerer til byen, når der bl.a. pludselig står "bøsse-erotik" på hylderne i boghandlen. Og endelig det homoseksuelle par Andy og Carl bag baren på The Square, som forsøger at favne alle. Jeg elskede at læse om hele persongalleriet i Bivalds roman, jeg græd sammen med George, følte med Caroline, lo sammen med Andy og Carl på baren og forelskede mig i Tom og hans nærmest Darcyagtige optræden.

"Da Tom kom hen til hende, var hun alt for ukoncentreret til at kunne sige noget. De stod ved siden af hinanden i tavshed, skulder ved skulder, så tæt på hinanden, at hun kunne mærke varmen fra hans krop og det lette tryk fra hans jakke. Hun kunne ikke lade være med at skæve op på ham, og fortidens trøstende nærvær blev erstattet af hjertebanken og koldsved."

"Læserne i Broken Wheel" er en fantastisk sød og dejlig læseoplevelse. Romanen er fyldt med personer, der overrasker, og dette er befriende, for ellers er her tale om den klassiske 'feel good roman', som langt hen ad vejen er ganske forudsigelig, men sådan skal det jo være. Det er klassisk chicklit krydret med bogkærlighed, når man kan se Sara spejle sig i Bridget Jones såvel som de klassiske litterære heltinder. Det er ikke kun kærligheden til bøger, der kommer til udtryk i denne roman, det er også kærlighed mellem mennesker, romantisk såvel som venskabelig. Det er historien om et samfund, der støtter op om hinanden. "Læserne i Broken Wheel anbefaler" var et dejligt bekendtskab, og den mindede mig om, hvor fantastisk det er at dele sin kærlighed til bøger med andre.